top of page

Mrtve črke na papirju

SSKJ: odgovórnost -i ž (ọ́) 1. dolžnost sprejeti sankcije, dati opravičilo a) če kaj ne ustreza normam, zahtevam, ima negativne posledice: odgovornost lahko preide na drugo osebo; hotel se je rešiti odgovornosti za prejšnje delovanje; odgovornost staršev za dejanja mladoletnih otrok; zahtevati odgovornost pri delu; enakost pravic, dolžnosti in odgovornosti delavcev, sprejeti odgovornost za odločitev …

Odgovornost. Mogočna beseda. Na dolgo in široko bi lahko razpravljali o njej - in Slovencih. Ne zgolj tistih, ki imajo v rokah orodje, da soodločajo o našem vsakdanu. Tudi mi, navadni smrtniki, (delavska) raja, če hočete, se ji (ne)posredno izogibamo, kolikor je le mogoče. Presenečajo me. Nekatere novice. Dejstva. Številke. Akcije in reakcije.

Primer št. 1:

Na cesti Podpeč-Rakitna so julija letos narisali dodatne sredinske črte. Zakaj? Da bi preprečili divjanje motoristov. Oglasila se je Zveza motoklubov Slovenije in opozorila, da so črte nepotrebne. V mokrem vremenu postanejo spolzke, posledično zato izjemno nevarne. Direkcija RS za infrastrukturo poslikave pozdravlja. Prometna signalizacija, ki so jo postavili lani, namreč ni bila učinkovita. Motoristi so divjali, ostali vozniki v avtomobilih in avtobusih pa sekali ovinke kot za stavo. Ljudi se očitno ne da naučiti osnovnega spoštovanja OSTALIH udeležencev na cesti. Obnašajo se, kot da so tam sami. Kot da je ves svet zgolj in samo njihov, kot da na vozišču ni mamic s petletniki na zadnjih sedežih. Zato je pač prišlo do razprtij. Povzročile so jih seveda črte. Nihče drug. Ne naša plehkost, naše prepričanje, da so za vse nesreče vedno krivi drugi. Črte.

Primer št. 2:

Slovenija je pri izpolnjevanju nalog na področju prometa izgubila deset mest, kažejo najnovejši podatki. Med 1. januarjem in 3. novembrom je na cestah umrlo že 117 ljudi, kar je 11 več kot v istem obdobju lani in več kot v celotnem letu 2014. Število prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi, se je tudi v tem letu povečalo. Številke. Dejstva. Odgovornost bi seveda lahko prevzela AMZS, odgovornost bi lahko pahnili na slabe ceste, nezadostno vzdrževanje. Tudi na šole vožnje, nezainteresirane inštruktorje. Ampak mi je malce smešno, da venomer valimo krivdo na različne agencije. Volana nam nihče ni potisnil v roke. Sami smo se usedli tja. Omejitve, čeprav smešne, so tam z razlogom. In dokler bomo med smehom trepljali po hrbtu osebek, ki se hvali, kako so ga ujeli na radar, ker je skozi naselje peljal 76 km na uro, smo vsaj posredno odgovorni za sleherno žrtev na cesti.

11 nadležnih črk na papirju. Kar težko, ko nas preganjajo, se vam ne zdi? In to je (zgolj) črna kronika. Kje se skriva še vse ostalo.

P. S.: V nedeljo praznujemo svetovni dan spomina na žrtve vseh prometnih nesreč. Slovenija in Zavod Varna pot, ki je koordinator aktivnosti v okviru Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč v Sloveniji, bosta ta posebni dan letos obeležila že desetič, Slogan letošnjega dne je: HVALA, KER ME SPOŠTUJEŠ!


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page