top of page

Draga Anja!

Želim si verjeti, da je bil moj prvi vtis o tebi povsem napačen. Da v resnici nisi arogantna, hladna, snobovska, nepotrpežljiva. Res bi rada verjela. Ampak ... ali sploh veš, kaj se dogaja v Sloveniji, Anja?

Punčke butajo ob steno. Mečejo jih čez balkon, jim ugašajo cigarete na koži. Otroke stradajo. Stopiš pred novinarje kdaj s cmokom v grlu? Tresočih rok in potnega čela, ko prebiraš vnaprej pripravljene vrstice o tem, kako tvoji centri za socialno delo niso odgovorni? Nikoli. Nikoli niso za nič odgovorni ... Ti je šlo na jok, ko si odgovarjala na vprašanja o dveletnici z razbito glavo, polomljenimi rebri, zlomljeno trtico? Mene sili na bruhanje že, ko pišem o tem. Močan želodec imaš, to ti je treba priznati. Pa tudi Dejanove pogajalske sposobnosti morajo biti očitno premo sorazmerne z njegovo telesno višino, kajti hudičevo dobro te je moral zagovarjati, da si po fiasku z odpisi dolgov obdržala svoj stolček. In smo pri tem, kajne? Stol. Tako udoben, velik. Odmeven. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zveni prav bleščeče. Pojdiva lepo po vrsti.

Pri delu si padla na izpitu. Čeprav uradna številka brezposelnih iz meseca v mesec pada, ne poveš, koliko si jih prisilila v odprtje samostojnega podjetja, koliko jih je na javnih delih in usposabljanjih za evro in pol na uro. Tudi pri družini imaš nezadostno oceno. Grozljivke, ki se dogajajo za zaprtimi vrati slovenskih domov, so povsem nevidne tvojim centrom. Da pošiljate ljudi, ki so tam zaposleni preko javnih del, na "kontrolne preglede" k taistim družinam, je skregano z zdravo pametjo. Socialne zadeve? Povišala si socialne prejemke za pet evrov, to ti je treba priznati. Anja. Povprašaj brezposelno mamo treh otrok, kaj ji pomeni teh pet evrov. V posmeh so ji. In ne, ne iščem dlake v jajcu. Rekla boš, da so prejemniki lahko zadovoljni, da država skrbi zanje. Da jim naklanja miloščino. A revščina, brezizhodnost, občutki krivice so najbrž posredno (tudi) krivi za vse pesti in psovke, ki letijo proti malim in velikim, nedolžnim, nesrečnim ženam, materam, sinovom in hčerkam. In sva pri enakih možnostih. Povej, naštej, zaupaj. Kaj počnete na ministrstvu? Povej karkoli, zlaži se in posmehni, kako brcam v temo in sem povsem nepoštena do tebe. Reci karkoli, samo da si izbrišem pretepeno punčko iz glave.

Draga Anja*. Starši so ti dali napačno ime. Nobene milosti ne čutim v tvojih dejanjih.

* ime Ana je svetopisemsko ime in izhaja iz hebrejskega imena Hannäh, ki pomeni »ljubkost, milost«


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page