top of page

Smisel življenja

Luka (5): »Kajne, Anja, da moramo v življenju početi to, kar si želimo?«

Tako mi je mimogrede med pogovorom oni dan navrgla mala brihtna glavica. Modrovanje kot se šika, še posebej, ker mi je uho pritegnila beseda »moramo«. Moramo, torej nimamo izbire oz. naj je vsaj ne bi imeli. Odrasli si jo kljub vsemu poiščemo, ste opazili? Niti spraševala ga potem nisem, katera (najbrž) odrasla glava mu je na um položila omenjeni nasvet. Vsekakor ji gre vsa pohvala. Med upanjem, da se tudi sama drži taistega navodila.

Res. Koliko odraslih se lahko »pohvali«, da v življenju vsaj sem in tja počne to, kar jih res sprosti, »odnese«. Pustimo službo. Ta je nuja, če nam je zraven še v užitek, smo v življenju verjetno dosegli stanje nirvane. Ampak ob službi naj bi nam ostajalo nekaj prostega časa. Si vzamemo vsaj minuto, dve, morda kasneje zliti v ure (če smo pravi srečneži), da delamo stvari, ki so nam ljube? V kakršni koli obliki že prihajajo k nam – v obliki teka, popoldanskega oblikovanja lesa, deset evrskega namakanja nožic v Beli, prostovoljnega dela. V obliki branja, dolgih klepetov s prijateljico z one strani Atlantika. Užitki v obliki pletenja, kvačkanja, plesnih vaj, poganjanja sobnega kolesa, izleta v prelepo evropsko prestolnico.

Razmišljam, če znamo ob malih užitkih pustiti za sabo slabo vest, da zapravljamo čas in denar, da nas bolj potrebujejo delo, družina, stanovanje. Ura na teden, ki si jo vzamemo zase, verjetno ne bo prinesla konca sveta. Še več, morda bo udarila nazaj s širokim nasmehom, dobro voljo, prepirom manj. Mogoče ne bo delovalo na vseh. A vsaj poskusiti je vredno. Če zaradi drugega ne, zato, da nas ne bo vse neskončne delovne ure preganjal tisti »moramo početi, kar si želimo«.

Komaj čakam, da se podam iskat smisel življenja v ležanje na plaži, z izklopljenimi možgani in goro knjig. Ker preprosto »moram«. Nobene bevskajoče čivave, samo teden dni iskanja miru in truda si želim, da taisti smisel prinesem tudi v realni, domači ponoreli svet. Slaba vest se zaradi mene medtem lahko mirne duše utopi v Jadranu.


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page