top of page

Rojstnodnevna čestitka

Jutri praznuješ 25. rojstni dan. Lepa, prelepa leta. Leta, ko se večino časa ni več mogoče sklicevati na otročjost. Leta, ko si po vseh merilih in zakonih odrasla. Kaj ti želim za obletnico, draga moja deželica?

Da bi se končno naučila reči ne. Reči ne brez slabe vesti. Da ne bi nikoli več pokleknila pred večjimi od sebe. Da bi znala pohvaliti, obvarovati svoje ljudi. Želim ti, da bi zmogla obvarovati še lastne interese, končno delovati zgolj in samo v lastno dobro. Prav tako ti privoščim, da bi si upala poteptati gnoj, ki si jemlje pravico upravljati s tvojim imenom in podobo. Otresi se jih že končno. Izvrzi iz krempljev brezštevilne posameznike, obsedene s polpreteklo zgodovino. Nauči nas, kako se gleda naprej, v prihodnost. In še, kako se stopi skupaj. Pomaga sočloveku. Kako se doseže enakopravnost pred zakonom, kako opravi z iztrebki, ki s čivkanjem zastrupljajo naš vsakdan.

Želim ti sto tisoč in več nasmehov zadovoljnih, sitih šolarjev. Najmanj dva milijona zaposlenih delavcev. Ustrežljive birokrate ti privoščim, takšne, ki še niso pozabili misliti s srcem. Pa vsaj deset Petrov Prevcev in dvajset Mazetov Tink. Posameznikov, ki se ne bojijo biti veliki, največji! Zdravnike, ki v nas ne bodo videli le številk in na stotine medicinskih sester z biseri v očeh. Želim ti pametnega, spoštovanja vrednega vodjo. Res spoštovanja vrednega. Pa najdi si že končno spremljevalca, ki bo obdržal vest še potem, ko mu boš poklonila visok položaj. Ljudje si ga po vseh tvojih najstniških eskapadah že zaslužijo, veš.

Da bi se manj obremenjevala s tem, kaj o tebi mislijo drugi, še pišem v rojstnodnevno čestitko. Velja zgolj mnenje, ki ga imajo o tebi domači. Upam, da se boš končno zavedela tega pri svojih 25-ih. Ne pusti se izkoriščati, nekateri pač vedno le jemljejo. Nič ne bo narobe, če jim boš rekla ne. Postani ponosna na lasten jezik, na svoje ljudi. Na lepote, ki jih premoreš. Pusti plahost za seboj, postani končno zaupanja vredna. Korak za korakom, dan za dnem, pa bo počasi šlo. Ne bom ti kupovala nageljnov ne vrtnic. Zgolj lepe želje ti poklanjam, optimizem in zaupanje. To zares potrebuješ.

Vse najboljše! In mirno plovbo iz balkanskih pristanišč v bolj svetle, poštene luke ti želim.


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page