top of page

Prvomajska budnica

V Sloveniji têrmin delavec že dolgo ne nosi pozitivnega naboja. Kako bi ga pa? Dnevno mediji objavljajo novice o izkoriščanju, kršitvah vrste zakonov, o modernih sužnjih, nezaščitenih, nezavarovanih, pa nič. Nič se ne spremeni. Raja naj bo tiho, zadovoljna, da ji je dovoljeno s tal pobrati par sto evrov.

Razmišljam, na kateri točki je sistem izbral napačno smer. Nekaj ni prav tam, kjer delodajalec tepta človekovo dostojanstvo, izvaja pritiske, načrtno terorizira, nekaj je narobe tam, kjer obstajajo zakoni, ki bi morali ščititi delavca, pa ga ne. Teh krajev, takih podjetij, tovarn, je vedno več. Iz dneva v dan smo obveščeni o novih in novih kršitvah, le krivica nikoli ni popravljena. Naivna sem, ko pričakujem, da bodo ljudje za pošteno delo pošteno plačani. Naivna sem v svojem prepričanju, da nobeno izkoriščanje ne bi smelo biti dovoljeno! Naivna še stokrat bolj, ker mi je samoumevno, da se ima posameznik pravico postaviti zase, za svoje pravice, za lasten obstoj! Ampak ne. V Sloveniji tak obvelja za egoista. Dokler ima sredstva za osnovno preživetje, morda celo nekoga, ki ga je zmožen preživljati, nima razloga, da bi se postavljal zase, zahteval zasluženo plačo.

Razmišljam tudi, zakaj pri nas vedno krajšo potegne tisti, ki opozori na krivice, malverzacije, podtikanja? Čemu so trepljanja po ramenih deležni direktorji, ki kršijo kopico zakonov, nekdo, ki na to glasno opozori, pa ne? Kako je mogoče, da se sodstvo spravi na novinarko, ki opozarja na izkoriščanje delavcev, avtoprevozniki s kupom masla na glavi pa se sončijo v Asu? Slovenska folklora? Medsosedska privoščljivost? Nedelujoča zakonodaja? Zgolj lenoba odgovornih?

Premlevam še, kako malo, kako resnično malo je danes vreden posameznik. Kakšen pljunek v mlakužo je, izgubljen v sistemu, ki deluje zgolj za peščico »posvečenih«. Pa ne, da bi zganjala dramo iz tega. Ne bo pomagalo. Najbrž še besed ni vredno izgubljati, zgolj oditi in poiskati nekoga, ki bo cenil znanje, veščine, pripravljenost na trdo delo. In to potem še pošteno plačal.

Pa so še taki? Obstajajo še taki delodajalci? Obstajajo podjetja, ki prepoznajo talent, dvignejo motivacijo, pustijo dihati? Morajo obstajati! Sicer v tej lepoti na sončni strani Alp resnično ni vredno več živeti. Samo izruvati rdeč nagelj in oditi.


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page