top of page

Bistvo.

Bistvo stavke javnega sektorja, ki je oz. bo ta teden »ohromila« državo, niso učitelji in njihove dvomesečne počitnice, kar je priročen izgovor, da se umakne pogled od pravih težav. Bistvo stavke niso sindikalisti na oblazinjenih tronih, kot tudi ne ministri in ostali politiki. Niti en sam samcat mali politik ni bistvo te stavke.

Pri tej stavki gre za sestrične, ki garajo v šolskih kuhinjah, za te iste sestrične, ki jim mora država (!) doplačati nekaj evrov, da 5. v mesecu na račun dobijo zakonsko določeno minimalno plačo.

Bistvo te stavke so zdravstveni delavci, ki z nočnimi dežurstvi in s prazničnim delom, morda (ali pa ne) prilezejo do tistih 800 evrov miloščine. In ob tem na oddelkih največkrat garajo sami, ne v dvoje ali troje kot nekoč, v časih, ki niso bili zlati, ker naj bi bili zlati ti, v katerih živimo mi. So res? Niso. Niso.

Bistvo te stavke so policisti, ki tvegajo svoja življenja (morda ne čisto v vsakem slovenskem mest(ec)u, ampak dvomim, da imajo policisti v Idriji zaradi »manj nevarne« narave svojega dela nižjo plačo od nekoga, ki se na meji spopada s tihotapci ubežnikov ali pa ima smolo in v prestolnici naleti na psihotika v elementu.

Bistvo te stavke so negovalci v domovih za ostarele, ki morajo skrbeti za več deset starostnikov in jim ob tem izkazati spoštovanje, ponuditi trohico dostojanstva, ker je na koncu pač trohica edino, kar ostane sleherniku.

Tudi roboti na centrih za socialno delo niso središče te stavke. Ker jih med temi roboti zagotovo lahko najdemo peščico, ki se trudijo za boljši jutri, ki vztrajajo in plujejo proti vetru. Ki znajo in želijo pomagati ljudem. Ki vedo, da so oni morda še edino, kar tem ljudem prepreči vzeti nož in zarezati v žile.

Bistvo te stavke so čistilke, ki ne dobijo niti preprostega »dobro jutro«, ko se zjutraj zvalimo v pisarne. Ki čistijo za nami stranišča, pa ne mislim le tistih dobesednih. Nobena žival ne zmore narediti take svinjarije (tudi v prenesem pomenu) kot jo zmore narediti človek. Ženska. Ker se imamo včasih (prepogosto) za precej več kot smo v resnici.

Bistvo te stavke smo vsi mi. Ker smo z danes na jutri lahko vsi mi ta sestrična, ta zdravstveni delavec, ta čistilka. Ker smo z danes na jutri lahko vsi mi mama otroka, ki ga za 630 evrov na mesec pazi in vzgaja pomočnica vzgojiteljice.

Zato prenehajmo pljuvati v sočloveka zgolj zato, ker morda ni na »minimalcu« kot smo sami. Podprimo jih, vse te, ki so se oglasili, ki so mojstri v prelaganju kovancev, ker jim drugega pač ne ostane. Oglasimo se tudi mi, ki nam (še) ne manjka kruha, ker si vojaki, policisti, čistilke in kuharji to zaslužijo, ker politika, ki nikakor niti slučajno NI bistvo te stavke, pred glasom ulice pač ne bo mogla pogledati stran. Če bo glas dovolj močan.


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page