top of page

Debela repa, korenje in prihod pomladi …

Pustni čas mi je bil od zmeraj eden najljubših v letu. Prvi spomin na maškarado pravzaprav ne sega v tista zgodnja leta, ko sem hodila naokrog, našemljena v zajčka oziroma tigra. Na to nakazujeta zgolj puhasta kožuha, ki se še vedno skrivata nekje na maminem podstrešju.

Pust mi je všeč, pa ne zato, ker bi si teh nekaj dni želela biti nekdo drug, se skrivati za masko. Ne. Mask na obrazu sploh ne maram, ne pri sebi, še manj pri drugih. To skrivanje mi je nerazumljivo, zakaj bi trpela, skrita pod masko, ko pa se lahko preobraziš v nek lik tudi z razkritim obrazom. Pust imam rada, ker so takrat dovoljene (zdrave) norčije, ker si upamo naglas zasmejati, sem in tja zavpiti. Ker si dopustimo za malenkost glasnejše govorjenje in neomejeno število krofov. In zato, ker se praznik trudi priklicati pomlad.

Samo praznovanje pusta sega, če gre verjeti spletni enciklopediji, v predkrščansko dobo, izročilo so nato prevzeli Rimljani in si v predpomladnem času ustvarili več praznikov, ob katerih so se poveselili, kot so znali le oni. In če je kdo obvladoval sceno preoblačenja in veselja, ne le veselja, pravih orgij, so bili to zagotovo Rimljani. Katoliška cerkev je vedno bolj glasno stopala v ospredje, a praznovanje in preoblačenje se je nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.

Beseda pust (prosto po Wikipediji), ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz "mesopust", to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza "carneleva" v pomenu "opusti meso". Iz italijanskega "carneleva" je nastala beseda "carnevale", iz te pa evropska kulturna beseda karneval, ki je še najboljši približek praznovanju pusta oziroma pustovanju. Samo kot zanimivost – v ruskem okolju pust še vedno pomeni "štiridesetdnevni post".

In prihaja spet, pust. Ponekod prežet z dolgoletno tradicijo, drugod s karnevalom, ki komaj postaja polnoleten. Pust in otroci, ki se obesijo na zvonec in se ne pustijo odpraviti brez čokolade. Pust in tisti teden pred njim, ko iščeš ideje in rekvizite, pa pustna sobota, ko se trudiš, da bi slednje, rekvizite, namreč, v kolikor toliko normalnem stanju prinesel nazaj domov. Predvsem pa pust prinaša zabavo, veselje, nasmehe na usta, dokaze, koliko idej se lahko porodi v glavah posameznikov, koliko so pripravljeni vložiti, truda in prostega časa, da bi na karnevalu zasijali. In nemalo jih res.


Najnovejše
Starejše objave
bottom of page